16.1.2007

Oon ehtinyt jo unohtaa senVäitti sen olevan 42. Minä uskon enemmän ihmiseen:

Elämän tarkoitus on elää muitten ihmisten kanssa niin, että tuottaa heille aina joskus iloa, eikä kamalan usein surua; ja että yrittää ystäviensä kanssa ymmärtää, mikä tässä elämässä on oikein ja mikä väärin. (Antti Eskola)

Elämän tarkoitus on hankkia luontoa ja ihmistä kunnioittava henkilökohtainen moraali ja sen jälkeen noudattaa sitä. (Aki Kaurismäki)

Voi rakkaat lapset, minä en tiedä. (Hannu Salama)

Hallita elämä. Toteutua yksilönä, yhteiseksi hyväksi. (Pekka Saaristo)

Espoon Eestinkallion koulun 3A-luokan oppilaat olivat syksyllä 1993 lähettäneet kysymyksen elämän tarkoituksesta noin sadalle suomalaiselle viisaalle. Vastauksia saatiin kuudeltakymmeneltäyhdeltä - heidän joukossaan Eskola, Kaurismäki ja Salama -, joiden vastaukset julkaistiin Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 22.1.1994. Vastausten pohjalta julkaistiin myös kirja Elämän tarkoitus! (1995). Pekka Saaristo intoutui miettimään elämän tarkoituksen sanallista asua luettuaan kuukausiliitteen artikkelin. Saariston kiteytys on hänen kahdentoista vuoden pohdintojensa tulos. Sitä ei ole aiemmin julkaistu.

Photo: Sami Feiring; Location: Southern Helsinki

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan tuon kuukausiliitteen jutun. Mieleeni on erityisesti jäänyt Hannu Salaman vastaus.

Onkohan muuten Kaurismäki tarkoituksella laittanut luonnon ennen ihmistä lauseeseensa?

Anonyymi kirjoitti...

Antti Eskola on asiaa oikein pohtinut ja yrittänyt löytää siteen kirkon opin ja oman ajattelunsa välille. Se side tuntuu olevan elämän jatkumo, hän puhuu esivanhemmistaan ja lapsenlapsistaan; esivanhempien nöyrästä uskosta ja lapsenuskosta.
Kaurismäki elänee enemmän nykyhetkessä.
Ja Salama kiertää vastauksen, verhoaa hämmennyksensä nokkeluudeen kaapuun.

Anonyymi kirjoitti...

Idea kirjallisuuskalenterista netissä on hyvä. Kannattaisi harkita, josko sille avaisi oman blogin ja linkittäisi sitten vaikka omaan blogiin jos tarkoituksena on koota kansaa omaan blogiin? Tällaisenaan, kursivoituna ja kapeana palstana sivun reunassa, on todella vaikea lukea- ota nyt hitossa ainakin nuo kursiivit pois.
Muuten, kuten sanoin, hyvä ja kaivattu idea. Kirjoituskilpailutkin yhdellä sivulla on ihan hyvä juttu, taannoin toimneet listat ovat tainneet jo kuolla. Tosin, jotenkin toivoisi että listaus niistäkin olisi jossain muualla kuin sivun alareunassa (johon tulee vielä olemaan muutaman postauksen jälkeen pitkä ja tuskainen scrollaus. )

Sami F kirjoitti...

Sarah, kiitos kommenteistasi.

Olen kanssasi samaa mieltä: Kirjallisuuskalenterin luettavuudessa on toivomisen varaa. Olen nyt alkuvaiheessa panostanut kalenterin sisältöön, mm. kattavuuteen ja kalenterista tiedottamiseen eri tahoille, jotta homma lähtisi kunnolla pyörimään.

Seuraavaksi aion paneutua kalenterin luettavuuteen ja käytettävyyteen, joten kommenttisi tulivat hyvään aikaan. Otan ne huomioon.

Anonyymi kirjoitti...

Jos elämän tarkoituksesta enemmänkin on kiinnostunut, niin sen ympärille on Viktor E. Frankl luonut logoterapian. Se on tarkoituskeskeistä psykoterapiaa, ja omaa aika hienoa, ihmistä kunnioittavaa pohjafilosofiaa. Tutustumisen arvoista!